Pentru a putea īnţelege diferitele tratamente estetice faciale, inclusiv lifting facial, este necesară cunoaşterea unor noţiuni de bază despre structura tegumentului feţei.
Pielea este alcatuită din trei straturi: cel superficial (epidermul), cel intern (dermul) şi stratul profund (hipodermul). Dermul asigura forma şi tonusul pielii. O parte importantă a acestui strat este reprezentată de o reţea de fibre de colagen şi elastină, ce determină dispariţia cutelor şi ridurilor create prin expresii faciale, cum ar fi zāmbitul şi īncruntatul. In cadrul procesului de imbatranire, această reţea de colagen şi fibre elastice slăbeşte, oasele fetei suferă un proces de atrofiere, ţesuturile adipoase faciale se resorb, muşchii īşi pierd tonusul, iar pielea īşi pierde elasticitatea. Astfel, pe langa afectarea directa cutanata, toate structurile profunde sunt modificate si in plus, scade volumul global al fetei. Ca urmare, daca dorim o rezolvare corecta a ptozei faciale, trbuie ca masurile terapeutice sa se adreseze tintit fiecarei structuri afectate.

Termenul de lifting facial inseamna intindere, si este asociat de obicei cu interventia chirurgicala clasica de intindere a pielii la nivelul fetei. Astazi, chirurgia estetica detine in arsenalul sau multiple variante ale tehnicii liftingului, fiecare cu indicatii specifice, in functie de cazul concret reprezentat de pacient. Liftingul chirurgical (macroscopic), se adreseaza de obicei indepartarii excesului cutanat sever, corectarii ptozei faciale ca urmare a unui proces de slabire sau imbatranire, sau repozitionarii structurilor profunde din vecinatatea planului osos, fara a afecta insa aspectul microscopic al pielii si fara a influenta ridurile fine de la nivelul fruntii, pleoapelor si buzelor.
Pentru ameliorarea aspectului microscopic al pielii (microlifting), indepartarea straturilor moarte de la suprafata pielii, tonifierea dermului si a elementelor fibrilare cu cresterea elasticitatii cutanate, se poate apela la efectul termic al substantelor chimice (chemical peeling) sau al razei laser cu CO2 (laser peeling). 
Acestea pot fi folosite in completarea efectelor liftingului chirurgical, sau chiar independent.

Prin peelingul microscopic se īndepărtează stratul superficial al pielii şi totodată este stimulată formarea de colagen nou īn straturile profunde. Pielea va căpăta astfel un aspect neted, īntins, proaspăt şi tineresc. Liftingul microscopic, este indicat pentru īndepărtarea ridurilor faciale fine şi anumitor tipuri de hiperpigmentare.
Aceste două proceduri (liftingul chirurgical si cel microscopic), pot fi īnsă asociate cu adipoliftingul – metoda terapeutică modernă, aplicată pentru prima data īn Romānia la Clinica Prof. Toma T. Mugea, ce constă īn recoltarea unui amestec de colagen şi grăsime, de la acelasi pacient si injectarea īn zonele deprimate ale feţei, sau pliuri mai accentuate, rezultatele fiind cu mult mai bune.
Adipoliftingul, pentru o fata care a suferit un proces de imbatranire sau o scadere rapida si severa in greutate, este asemanator ca efect cu rehidratarea unui mar uscat, care poate reveni la volumul si forma initiala, placuta, prin reumplerea invelisului existent.

Practic exista o triada terapeutica in reintinerirea fetei:
– actiunea de slefuire microscopica a pielii si imbunatatirea calitatilor ei, prin chemical peeling sau CO2
– indepartarea excesului cutanat si repozitionarea structurilor profunde prin liftingul chirurgical, si
– refacerea volumelor necesare la nivelul obrajilor, pometilor sau buzelor prin transplant de grasime.
Liftingul chirurgical este cel mai indicat şi eficient daca este efectuat la o vārstă de peste 40 de ani. Prin ”lifitingul standard” se obţin rezultate care se menţin īntre 5 şi 10 ani. Aceste rezultate pot fi īmbunătăţite prin procedee moderne de īntreţinere a tonusului musculaturii, lipoaspiraţie la nivelul gātului, autotransplant de grasime la nivelul fetei (adipolifting), si asa zisul microlifting ce poate fi facut cu substante chimice (chemical peeling) sau cu laserul CO2 (laser peeling sau skin resurfacing).
Este important să ştiţi că īn urma intervenţiei chirurgicale pielea nu va īmbatrīni mai rapid, acest proces fiind chiar īncetinit.

La Clinica Estet iti poti face o programare pentru lifting facial.