Trandafirii sunt un ingredient popular în industria cosmetică. Aceștia sunt folosiți pentru a produce apă de trandafiri, care este un ingredient comun în produsele de îngrijire a pielii datorită conținutului său ridicat de antioxidanți. Apa de trandafiri este, de asemenea, utilizată în săpunuri și alte produse cosmetice.

Trandafirii sunt, de asemenea, folosiți pentru a face ulei de trandafiri, care are multe utilizări în aromaterapie și în produsele de îngrijire a pielii. Acesta poate fi folosit ca astringent și pentru proprietățile sale de vindecare a pielii. Uleiul de trandafir este adesea folosit ca o cremă hidratantă pentru pielea uscată sau pentru a reduce inflamațiile pielii, cum ar fi acneea.

Petalele trandafirilor sunt, de asemenea, comestibile și au fost folosite în deserturi și alte bunătăți de-a lungul istoriei. Petalele pot fi uscate, astfel încât să nu se ofilească atunci când sunt adăugate în alimente precum salatele sau prăjiturile. De asemenea, ele pot fi presărate peste înghețată sau iaurt pentru un plus de aromă!

Dulceața de trandafiri este adesea făcută din petale proaspete de trandafir care sunt culese manual de pe câmpurile locale unde sunt plantați trandafiri de dulceață butași și aceștia cresc fără pesticide sau substanțe chimice. Acest lucru permite o alternativă mai sănătoasă la gemurile cumpărate din magazine, făcute cu ingrediente artificiale, cum ar fi siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză, care poate provoca creșterea în greutate, împreună cu alte probleme de sănătate, cum ar fi diabetul și bolile de inimă.

Dacă doriți să faceți acasă dulceață cu aromă de trandafiri, este important să culegeți numai flori proaspete, fără semne de putrefacție sau decolorare. De asemenea, trebuie să te asiguri că folosești soiuri de trandafiri comestibili, dacă vrei ca și dulceața ta să fie comestibilă!

Soiuri de trandafiri pentru dulceață

Anumite soiuri sunt suficient de parfumate pentru o dulceață de trandafiri cu adevărat excepțională. Cel mai grozav soi dintre toate este rosa damascena, „trandafirul de Damasc”. Trandafirii au un conținut ridicat de pectină, care este o substanță naturală ce ajută la îngroșarea și gelifierea produselor precum gemul. Procesul de preparare a gemului cu petale de trandafir este similar cu cel de preparare a gemului obișnuit, deși este posibil să fie nevoie să adăugați mai mult zahăr pentru a echilibra aroma dacă folosiți trandafiri foarte parfumați sau dacă gemul nu se îngroașă corespunzător.

Pentru a face dulceață acasă, veți avea nevoie de:

200 de grame de petale de trandafiri

300 de grame de zahăr tos

zeama de la 1 lămâie mare

150 ml. de apă

Trandafirii se spală în apă rece cât sunt întregi, scufundandu-i complet și scuturandu-i ușor. Shibați apa de 3-4 ori. Se zvântă trandafirii și se desprind petalele. Se pun petalele într-un castron, se presară 2-3 linguri cu vârf de zahăr peste petalele de trandafiri și se amestecă energic cu degetele, până când petalele se umezesc și își pierd volumul, apoi se acoperă. Apa și restul de zahăr se pun la fiert într-o cratiță, adăugând și zeama de lămâie. După ce zahărul se dizolvă complet și siropul începe să facă bulbuci la suprafață, se adaugă toate petalele de trandafiri și se mai fierb împreună câteva minute, până când siropul se leagă ca pentru dulceață.

Apoi dulceața se toarnă imediat în borcane curate și sterilizate, se capsează și se întoarce cu capacul în jos până când se răcește.

Trandafirii sunt folosiți astăzi în multe produse, inclusiv creme, loțiuni, săpunuri și parfumuri. Petalele de trandafiri sunt adesea folosite ca agent aromatizant în produsele alimentare. Petalele de trandafir pot fi, de asemenea folosite la siropuri și ceaiuri.