Orice sumă de bani economisită este ca o gură de aer proaspăt. În acest articol veți afla cum puteți reduce consumul de combustibil în funcție de anvelope.

În primul rând, este important de știut faptul că tipul de cauciuc folosit influențează foarte mult consumul de combustibil. În anul 2012 a fost introdus noul sistem european de etichetare a anvelopelor, acestea fiind împărțite în 7 categorii (de la A la G, considerându-se că anvelopele din categoria A sunt mai eficiente, iar cele din categoria G mai puțin eficiente). Prin urmare, deținerea unor anvelope din categoria A contribuie la o reducere a consumului de combustibil de până la șapte procente, spre deosebire de folosirea celor din categoria G. În plus, un alt avantaj al anvelopelor din clasa A este reprezentat de modul de frânare, aceasta producându-se aproape instantaneu, spre deosebire de cauciucurile din clasele F sau G care mai trebuie să ruleze câțiva metri până la frânare.

Apoi, trebuie să verificați ca pneurile să fie mereu umflate suficient. Această acțiune trebuie să fie realizată cel puțin o dată pe lună, precum și înainte de a porni într-o călătorie mai lungă cu mașina, roata de rezervă trebuind să fie și ea trecută pe lista de verificare. În plus, trebuie reținut faptul că pneurile trebuie să fie verificate când sunt reci. Poate nici nu v-ar fi trecut prin cap, dar pneurile dezumflate cresc consumul de combustibil cu până la patru procente, specialiștii în domeniu realizând și un calcul conform căruia aproape opt miliarde de litri de carburant se irosesc anual ca urmare a circulării cu pneurile dezumflate. În plus, pneurile dezumflate mai reprezintă un risc, și anume: uzura cauciucurilor. Cu toate acestea, specialiștii recomandă să nu vă lăsați ispitiți de ideea de consum redus de combustibil și să umflați anvelopa peste presiunea admisă, deoarece acest lucru va duce la slăbirea aderenței sale.

Pe lângă faptul că o anvelopă dezumflată sau umflată peste presiunea admisă nu vă ajută să faceți economie de carburant, ba din contră contribuie la risipirea lui, ea vă supune și altor riscuri: șansele de a face accident sunt mult mai mari în aceste condiții. Spre exemplu, studiile realizate de specialiștii din acest domeniu arată că, deși conduceți cu doar 50 sau 60 de km/h și, astfel, vă considerați în siguranță, în cazul unui carosabil umed și a unor anvelope insuficient umflate se produce fenomenul cunoscut sub denumirea de acvaplanare, adică derapajul automobilului, ca urmare a existenței unei pelicule de apă între șosea și pneuri, fenomen ce în mod normal se produce doar dacă rulați cu o viteză foarte mare.

Așadar, după cum putem observa, deși uneori consumul de combustibil poate părea prea mare, reprezentând o amenințare pentru buzunarul nostru, există anumite modalități eficiente prin care putem reduce acest consum, făcând economie de carburant, cum ar fi alegerea anvelopelor potrivite și verificarea constantă a pneurilor pentru ca acestea să nu înregistreze o presiune scăzută.