Halatele albe tradiționale sunt folosite de mai bine de 100 de ani în spitale și clinici. Înainte de introducerea halatului alb în lumea medicală, medicii foloseau negrul. O explicație posibilă pentru folosirea acestei culori ar fi aceea că, până la sfârșitul secolului al XIX-lea, apelarea la ajutorul doctorilor era în cele mai multe cazuri, un gest disperat, chiar precursor al morții.

Azi, culoarea albă nu mai este regula, întrucât personalul medical poate fi identificat în funcție de un cod de culori al uniformelor medicale pe care le poartă. Însă, halatul rămâne și în prezent uniforma simbolică pentru cadrele medicale. Halatele medicale sunt disponibile pe piață într-o gamă ofertantă de culori, în funcție de regulamentul impus de instituția medicală.

Cum au ajuns medicii să poarte halate albe

În primul rând, albul simbolizează cerințele lumii medicală și anume: curățenie, igienă și transparență. Din punct de vedere practic, halatele sunt prevăzute cu buzunare pentru instrumente de scris, sunt confecționate din materiale rezistente la uzură, purtări intense, spălări repetate, în special la temperaturi înalte, fapt imperativ atunci când lucrezi cu pacienți bolnavi. Un alt motiv practic se referă la faptul că, albul indică cel mai ușor prezența petelor.

Halatele sunt simbolice pentru cadrele medicale. Astfel, pacienții care calcă pragul unui spital sau unei clinici pot recunoaște rapid cui să îi ceară ajutorul.

Alături de halate, gama de bonete medicale e asociată personalului medical din cele mai vechi timpuri. Mai nou și acestea pot fi achiziționate în culori și modele după gusturile fiecăruia sau personalizate cu broderii.

De ce renunță medicii la halatul alb în sălile de operații

Halatele albe sunt simbolul acestei profesii, iar albul emană seriozitatea și perfecțiunea, alături de alte semnificații mai mult de ordin practic. Până în 1912, halatele albe erau purtate de medici inclusiv în timpul operațiilor. Însă, cu timpul, studiile demonstrează că albul imaculat deranjează ochii și reduc puterea de concentrare a medicilor în timpul operației.

Albul a fost înlocuit cu verde sau albastru. Acestea sunt complementare culorii roșii. Ochii devin mai receptivi la tonurile roșii și scade riscul iluziilor optice care apar atunci când privirea se mută constant de la roșu la alb.

Tot mai mulți medici renunță la clasicul halat alb

Halatele și bonetele albe te duc cu gândul la veștile rele. Copiii devin agitați și comunicarea cu ei este anevoioasă, în momentul în care zăresc halatul alb. Motivul e simplu: uniforma albă amintește de injecții și durere. Mai mult, această angoasă rămâne în memorie până la vârsta adultă. Chiar și medicii psihiatri au realizat că halatul alb produce o stare de nervozitate celor mai mulți pacienți. Argumentul în acest caz e același ca la copii: halatele albe vin cu injecții și medicamente. De aceea, tot mai multe cadre medicale au renunțat la această culoare.

Evident, totul depinde de percepția fiecăruia dintre noi. Există pacienți care declară că se simt în siguranță în compania doctorilor. La polul opus, se vorbește chiar de hipertensiune de halat alb, o afecțiune rară a pacienților care simt frică puternică față de medici.