Banda led este o modalitate bună de a organiza atât iluminatul cu drepturi depline, cât și iluminatul arhitectural decorativ. Pentru aceasta, producătorii moderni oferă o varietate de benzi led – de la opțiuni de consum redus la cele foarte luminoase, de la modele RGB cu o singură culoare, la modele multicolore. Banda led este un modul flexibil pe care LED-urile SMD sunt amplasate la un anumit pas. Pe revers este echipat cu un strat adeziv, care asigură o instalare ușoară. Dacă este necesar, banda poate fi îndoită și tăiată în bucăți (numai de-a lungul liniilor de tăiere), și din acest motiv, poate fi montată în locurile cele mai inaccesibile. Se livrează în bobine, de cele mai multe ori cu o lungime de 3-5 m. În instrucțiunile producătorului, poți găsi toți parametrii principali, inclusiv consumul benzii led. Este indicat, de regulă, în wați pe metru și acest indicator, se numește consum specific de energie.

Domeniul de aplicare și avantajele benzilor LED

Banda led a redefinit designul interior și arhitectura fațadei. În locuri publice, acestea sunt folosite pentru a organiza iluminatul vitrinelor, tejghelelor de bar, panourilor publicitare, meselor, nișelor și a altor elemente arhitecturale. În general, banda led este utilizată pentru:

 • iluminarea piscinelor și fântânilor;
 • nișe, arcade, structuri de tavan;
 • semne individuale;
 • structuri de publicitate;
 • contururile clădirilor;
 • mobilă;
 • elemente ale mașinilor (portbagaj, interior).

Avantajele benzii led coincid în mare măsură cu avantajele lămpilor LED:

 • consum redus de putere;
 • alimentare de joasă tensiune;
 • ușurință în utilizare;
 • rezistență la impact și temperaturi scăzute;
 • instalare ușoară;
 • durabilitate (până la 100 de mii de ore de utilizare).

Banda led este montată astfel încât să nu fie vizibilă din partea privitorului. Așa se poate realiza efectul de iluminare emanat nu din sursa de lumină, ci direct din elementele decorative care sunt evidenţiate.

Banda led – Varietăți

După tipul de strălucire, benzile led sunt monocolore, care dau o singură lumină: alb de zi, alb cald, albastru, verde, roșu, roz etc. Există și benzi RGB, a căror strălucire poate fi schimbată cu ușurință folosind panoul de control. Aceste benzi pot avea mai multe programe de evidențiere. O altă strălucire poate fi frontală sau laterală. În primul caz, este îndreptat la un unghi de 90 de grade față de plan, ceea ce este important pentru montarea pe tavan, iar în al doilea – paralel cu acesta, ceea ce este convenabil pentru montarea pe perete. Cu o combinație de benzi, poți crea diferite tipuri de iluminat arhitectural.

Banda led poate fi montată pe orice suprafață, dar numai dacă se respectă principiul ventilației naturale, pentru a elimina căldura provocată de led-uri. Dacă circulația naturală nu este posibilă, atunci banda este atașată de un profil de aluminiu. Este necesar dacă iluminatul general este organizat folosind benzi led. Dacă nu respecți regula lipirii de un profil metalic, atunci din cauza supraîncălzirii, fluxul luminos emis de banda led poate scădea de 2 sau mai multe ori în primii doi ani de utilizare. În funcție de domeniul de aplicare, benzile led sunt împărțite în 3 grupe: pentru iluminat general, pentru iluminat local și pentru iluminat decorativ.