Ai fost implicat recent într-un accident de mașină. A fost înfricoșător și te-ai simțit puțin zguduit după aceea, dar te-ai îndepărtat nevătămat de scenă și te-ai simțit bine în prima fază. Întrucât nu simti nicio durere, nu trebuie să fi suferit vătămări.

Cel care a provocat accidentul, stă și el liniștit că nu ai nevoie de îngrijiri medicale și nu e nevoie să se gândească la câte zile de îngrijiri medicale se face dosar penal. Din păcate, nu este întotdeauna cazul să stai linistit. Accidentele auto cauzează frecvent dureri întârziate, simptome întârziate și leziuni întârziate. În urma unui accident, trebuie să fii vigilent în privința monitorizării durerii în următoarele câteva săptămâni. Este posibil să ai nevoie de zile de îngrijiri medicale și să fii nevoit să faci o plângere penală.

Cât timp după un accident de mașină pot apărea vătămări?

Durerile, simptomele și rănile provocate de accidentul auto se pot manifesta la ore, zile sau chiar săptămâni după accident. Un motiv comun pentru simptomele întârziate este că un corp experimentează o creștere enormă de adrenalină și endorfine în timpul unui eveniment traumatic, cum ar fi un accident auto. Eliberarea acestor substanțe chimice poate masca sentimentele de durere direct după un accident.

Toată lumea reacționează diferit la stres și traume, iar cercetătorii încă nu au descoperit de ce unii oameni simt simptome imediate, în timp ce alții au dureri și simptome întârziate. Trebuie să te monitorizezi îndeaproape în zilele și săptămânile următoare accidentului și să te adresezi medicului tău dacă ai noi apariții ale durerii și ale simptomelor de rănire.

Care sunt simptomele leziunilor întârziate?

Aminteste-ți, leziunile întârziate se pot manifesta de la ore la săptămâni după accident. După un accident auto, fii atenți la următoarele semne și simptome.

  • Dureri de cap
  • Dureri de spate sau dureri de gât
  • Durere abdominală
  • Amorțeală și furnicături
  • Comportamentul sau modificările de personalitate
  • Oboseală
  • Un mod de somn anormal (imposibilitatea de a dormi sau de a dormi prea mult)

Ce daune pot primi victimele accidentelor rutiere?

Daune morale accidente rutiere reprezintă sumele de bani pe care partea vătămată este îndreptățită să le primească în urma unui accident. Cuantumul acestor sume de bani este stabilit de instanța de judecată în funcție de o multitudine de factori și prin raportare la probele administrate în cauză.

La câte zile de îngrijiri medicale se face dosar penal?

În împrejurarea unui accident auto, deci a unei fapte neintenționate, dispozițiile art. 194 Cod Penal stabilesc necesitatea existenței unui număr de peste 90 de zile de îngrijiri medicale pentru ca fapta să constituie infracțiune.

Astfel, atunci când numărul de zile de îngrijiri medicale este mai mic de 90 de zile de ingrijiri medicale, victima poate face o acțiune civilă pentru valorificarea pretențiilor la despăgubiri materiale și morale.

De asemenea, indiferent de numărul de zile medicale necesare vindecării, fapta va reprezenta infracțiune atunci când are drept urmare o infirmitate, un prejudiciu estetic grav şi permanent, avortul sau punerea în primejdie a vieţii persoanei.